Loading...

Rehabilitacija po operaciji sprednje križne vezi

Vaje za stabilizacijo kolena

Vaje za koleno: Navodila za bolnika in terapevta

Po rekonstrukciji oz. operaciji po poškodbi sprednje križne vezi je v zgodnjih fazah potrebno omogočati tkivnemu presadku ustrezno okolje za vraščanje. Zaradi tega nekoliko omejujemo gibljivost in preprečujemo predvsem nezaželjene gibe v sklepu. Še posebej, če je gre ob poškodbi vezi tudi za poškodbo meniskusa.

Najpogostejši vzrok ponovno poškodbe rekonstruirane križne vezi je prehitra vrnitev k tveganim športnim aktivnostim.

 

Protokol je namenjen bolnikom in fizioterapevtom po kirurškem posegu – rekonstrukciji sprednje križne vezi kolena. Glede na stanje vsakega posameznega bolnika in napredovanje skozi faze je le-te možno tudi nekoliko prirediti, vse v okviru strokovnih načel. Zbrane vaje za koleno so sicer primerne tudi kot preventiva za poškodbe kolena in odpravljanje bolečin.

Na potek rehabilitacije po rekonstrukciji križne vezi lahko vplivajo morebitne pridružene poškodbe in posegi na meniskusih in hrustančnih površinah. V tem primeru je protokol rehabilitacije potrebno prilagoditi navodilom v odpustni dokumentaciji.

Protokol po-operativne rehabilitacije, ki ga lahko natisnete, je na voljo na TEJ POVEZAVI.
Informacije o posegu, vključno s potekom posega, možnimi zapleti, in navodilu ob odpustu iz bolnišnice, so na voljo na TEJ POVEZAVI.