Loading...

Sprednja križna vez

Operacija križne vezi kolena

Poškodba križne vezi je ena izmed relativno pogostih športnih poškodb, značilno pa do nje pride predvsem pri športih, ki vključujejo nenadne spremembe smeri in skoke, kot so nogomet, košarka, smučanje itd. Sam mehanizem poškodbe privede do valgusne sile v kolenu ob notranji rotaciji, kombinacija obojega pa sprednjo križno vez izpostavi veliki sili.

Najpogosteje gre za nekontaktno poškodbo, kjer se športnik poškoduje sam. Ob poškodbi je lahko slišen "pok", koleno navadno v kratkem času tudi oteče.

Postavitev diagnoze

Poškodovani že samo najpogosteje tožijo o občutku nestabilnosti v kolenskem sklepu, bodisi pri vsakodnevnih aktivnostih, bodisi zoglj po hoji po hribu ali stopnicah oz. pri specifičnih športnih aktivnostih.

V sklopu kliničnega pregleda uporabimo vrsti kliničnih testov, kot so sprednji predalčni test, Lachamnov in pivot-shift test, s katerimi z veliko verjetnostjo ugotovimo nefunkcionalnost sprednje križne vezi. S kopico ostalih testov ugotavljamo še prisotnost pridruženih poškodb (meniskusov, drugih kolenskih vezi itd.).

Tekom diagnostike se zmeraj poslužujemo magnetno-resonančnega slikanja, saj nam le-to potrdi poškodbo križne vezi in pokaže tudi morebitne dodatne poškodbe v kolenu.

V sklopu konzervativnega zdravljenja se poslužujemo ukrepov za zmanjševanje otekline in doseganje polne gibljivosti kolena ter preprečevanja propadanja stegenskih mišic.

Kirurška rekonstrukcija sprednje križne vezi

Operativni poseg ni nujen, je pa pri večini primerov potreben. Indikacijo za poseg predstavlja občutek nestabilnosti kolena ob rupturi sprednje križne vezi. Sam poseg traja manj kot 1 uro, hospitalizacija pa navadno traja 2 dni. Ker se v večini primerov poslužujemo spinalne anestezije v kombinaciji s perifernim živčnim blokom, je pooperativna bolečina minimalna.

Kirurških tehnik za rekonstrukcijo sprednje križne vezi je veliko. Za presadek (graft) se najpogosteje uporabijo tetive hamstringov ali srednja tretjina patelarnega ligamenta. Obstaja tudi več načinov fiksacije samega presadka v pripravljene kostne kanale, pri čemer pa svetovni trendi kažejo na zmeraj manjšo uporabo vijakov in podobnih statičnih fiksacijskih sistemov.

ZipLoop tehnologija omogoča dodatno napenjanje presadka po že opravljeni fiksaciji presadka v kanale. Slednja se vsaj na eni strani opravi s ti. gumbom (endobutton), zaradi drseče zanke pa je presadek možno po fiskaciji na drugi strani še dodatno napeti. Glede na to, da je rekonstruirana križna vez zgolj maksimalno dober približek nativne vezi, je njena optimalna tenzija ključnega pomena za stabilno koleno.